Všetky časy sú v UTC + 1 hodina [ letný čas ]

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 7 ] 

BUMP textura - korigování míry hrbolatosti
Autor Správa
OdoslaťOdoslané: Ut Apr 27, 2010 12:56 pm 
Neprítomný

Založený: Po Apr 20, 2009 10:05 pm
Ahojte,
Mám ale problém s Bump mapou a její mírou (míra hrubosti).. Nikde jsem se o tom nic nedozvěděl, jak bych tuto hodnotu, a hlavně kde bych tuto hodnotu mohl nějak přenastavit/zvýšit.. Protože se u mně Bump mapa po přidání k materiálu projeví jen při velikosti objektu okolo 500milimetrů, nebo méně.. Pokud je objekt vetší, bump mapa se s velikostí vytrácí a nezáleží na hustotě namapování textury, prostě povrch není hrbolatý.. Prosím, jestli někdo víte, pomozte, je mi to divné, že by se s tím prostě nedalo nic dělat..

Re: BUMP textura - korigování míry hrbolatosti
OdoslaťOdoslané: Ut Apr 27, 2010 2:04 pm 
Neprítomný
▲▲▲▲▲
Obrázok používateľa

Založený: Ut Aug 15, 2006 1:00 pm
Míra "hrbolatosti" lze ovlivnit prametrem "multiplier" u nastavení vlastností textury (opakování, natočení a pod.)
Pro kontrolu nad mapováním bump (případně displacement) mapy na objektu, které nejsou standardně na objektu vidět, lze použít následující postup:

Do difizního kanálu nastavíš dvě difuzní vrstvy - do první vrstvy vložíš stejnou mapu, kterou jsi použil pro bump a barvu transparence nastavíš na bílou - tím se tato vrstva stane neviditelnou pro kameru, ale na objektu, například při renderovaném zobrazení, bude vidět. Pak jí můžeš korigovat pomocí mapování.

Snad jsem pomohl

OdoslaťOdoslané: Ut Apr 27, 2010 2:11 pm 
Neprítomný

Založený: Po Sep 18, 2006 10:22 am
pokud pouzivas V-Ray mas jeste moznost prejit z bump mapy na displacement - popis tohoto 'efektu' najdes v knize V-Ray For Rhino Manual (25MB) na strane 56 a 57

podminkou je vytvoreni V-Ray materialu, kde misto bump mapy pouzijes prave displacement
v Rhinu pak nastavujes pres V-Ray Options > zalozka Displacement - tady pak parametr 'Amount' je hloubka hrbolatosti, v aktualnich jednotkach Rhina (vetsinou mm)

OdoslaťOdoslané: Ut Apr 27, 2010 2:47 pm 
Neprítomný
▲▲▲▲▲
Obrázok používateľa

bukin- napísal:
nastavujes pres V-Ray Options > zalozka Displacement - tady pak parametr 'Amount' je hloubka hrbolatosti, v aktualnich jednotkach Rhina (vetsinou mm)

A nebo tak:)
Tady bych jen doplnil, že parametr Amout může být opět ovlivňován paramaterem multiplier u displacement mapy materiálu. Amount se nastavuje globálně pro celou scénu a stanovuje základní výšku nerovností pro všechny materiály ve scéně, tato výška se pak koriguje právě parametrem multiplier (násobitel) u displace mapy daného materiálu. Násobí tedy hodnotu amount:
Pokud amount nastavíš např. na 50 a jednotky dokumentu jsou v mm, tak všechny materiály s displace mapou a hodnotou multiplier 1 budou mít vrchol hrbolů v 50 mm; s multiplierem 0.5 pak ve 25 mm a s multiplierem 2 ve 100mm a tak dále...

edit: ale teď koukám že to je hezky napsaný v tom manuálu, tak jako bych nic nenapsal :))

OdoslaťOdoslané: Ut Apr 27, 2010 3:31 pm 
Neprítomný

Založený: Po Apr 20, 2009 10:05 pm
No díky kluci za odpovědi... s tím Displacementem je to dobrá finta, a ten multiplier u bumpu teda funguje, čehož jsem si doposud nevšiml, respektive ta bump mapa byla celá bílá v náhledu tak jsem myslel, že to nereaguje, ale ve výsledku to reaguje krásně.. Supr, jsem ani nedoufal, že odpověď dostanu tak rychle.. :wink:
A když už jsme u těch textur... viděl jsem jak vypadají třeba materiály potahů na křesla, či tapety, které mají určité oblasti, které se lesknou a některé ne.. a já nevím kam mám dát takovou tu alfa mapu pro lesklé/matné oblasti....? kamkoli jsem ji dal v reflektanci, nelesklo se vůbec nic a když jsem ji dal pryč, bylo všechno lesklé až moc.. Dává se to do filtr, či místo fresnelu v reflektanci nebo do high Glosiness, nebo ve fresnelu ještě někam dále do té horní kolonky..? nebo se to někam dá, a musí se to invertovat, aby to fungovalo..? Jedinný případ, kdy se něco stalo bylo, když jsem to dal do bumpu a potom to co se nemělo lesknout bylo hrbolaté, ale asi to není ten správný způsob ikdyž to tak trochu plnilo svůj účel, respektive do Bumpu bych tu alfa mapu taky asi dal, ale hlavně bych ji měl dát někam, kde bude povolovat / zamítat lesknutí povrchu..
Promiňte mi rozsáhlost.. asi neumím psát stručně :)

Naposledy upravil -MartinM- dňa Ut Apr 27, 2010 4:17 pm, celkovo upravené 1 krát.

OdoslaťOdoslané: Ut Apr 27, 2010 4:01 pm 
Neprítomný
▲▲▲▲▲
Obrázok používateľa

Chita napísal:
Míra "hrbolatosti" lze ovlivnit prametrem "multiplier" u nastavení vlastností textury (opakování, natočení a pod.)

OdoslaťOdoslané: Ut Apr 27, 2010 7:27 pm 
Neprítomný
▲▲▲▲▲
Obrázok používateľa

http://www.rhino3d.cz/clanky/renderovan ... 2-dil.html

Doporučuji prostudovat všechny 3 díly ;)

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 7 ] 

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina [ letný čas ]

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.