Všetky časy sú v UTC + 1 hodina [ letný čas ]

Vytvoriť novú tému Táto téma je zamknutá, nemôžete upravovať príspevky ani posielať ďalšie odpovede.  [ Počet príspevkov: 21 ]  Prejsť na stránku 1, 2  Ďalšia

VÝROČNÁ SÚŤAŽ -> Kočík -> ZADANIE
Autor Správa
OdoslaťOdoslané: Št Apr 13, 2006 5:45 am 
Neprítomný
administrátor
Obrázok používateľa

Založený: Ut Mar 15, 2005 3:12 pm
Medaile: 1
Rhino3D.sk award (1)
- výročná súťaž : KOČÍK

pri príležitosti ročného fungovania fóra rhino3d.sk je tu nová, veľká a dúfam,že dostatočne zaujímavá súťaž

pár slov k samotnému pozadiu:

momentálne som z veľkej miery ovplyvnený rodičovstvom, nápad na ďalšiu súťaž sa ponúkal viacmenej sám - dlho som hľadal najvhodnejší kočík pre svojho novorodeného syna Miška, vyberal som rovnako podľa technických parametrov, designu atď. .nakoniec to teda dopadlo tak,že sme si s manželkou zadovážili jeden z posledných modelov Jane Powertrack. Jane [čítaj "žané"] - renomovaný francúzsky výrobca, čo by som si dovolil tvrdiť je niečo ako mercedes/bmw/audi medzi autami - spoľahlivý, dobre vyzerajúci, s najlepšími tech.parametrami a v neposlednej rade aj riadne drahý... pri hľadaní toho najvhodnejšieho som našiel aj kopu dobre vyzerajúcich iných modelov a značiek, preto ma napadlo skúsiť vytvoriť novú súťaž - kočík - schválne by ma zaujímali vaše predstavy moderného kočíka... neviem síce,či budete zdielať nadšenie z danej témy rovnako ako ja, ale skúsime a uvidíme...

tak v rámci úvodu imho stačilo, ideme rovno na podrobnosti:

ZADANIE:

- vymodelovať kočík podľa vlastného nápadu - nekopírovať už existujúce modely
- zapojiť mozog a priniesť kreatívny design ruku v ruke s funkčnosťou
- keďže vždy boli v móde kombinácie, výsledok by nemal byť len "kočík" ale niekoľko možných použiteľných "prídavkov" zvaných nadstavby
- znovu pripomínam funkčnosť - jednotlivé diely by mali mať rovnaký nástavec/adaptér, aby bolo možné jednoduché uchytenie na kostru
- výsledok by mal pozostávať z týchto dielov:

a. KOSTRA by mala byť základom - jednoduché zloženie a rozloženie je podmienkou (pre tento prípad je možné exportovať geometriu do polygónov, v inom programe model narigovať a zdokumentovať funkčnosť)
b. hlboký kočík - základ každého kočíka - najpoužívanejšia nadstavba určená na prechádzky s bábätkom v prvých mesiacoch
c. športový kočík - a.k.a bugina - používané o niečo neskôr,keď už bábätko dokáže samé sedieť, chodiť (len sa mu nechce resp. sa skoro unaví)
d. autosedačka - na čo slúži je jasné - treba si uvedomiť,že je niekoľko typov "vajíčok", my sa bavíme o nadstavbe pre kočík, tj. je možné ju nasadiť na kostru a používať ako plnohodnotný kočík - autosedačka pre najmenších, tj. od 0-13 kg (žiadne dizajnérske orgie typu "kópia sedadiel z ferrari a podobne) - taktiež netreba zabudnúť na rúčku určenú na nosenie "v ruke" - o tom je celá spomínaná funkčnosť , taktiež netreba zabudnúť, že musí byť možné položiť ju do auta a umiesniť na kočik - proste vymyslieť toho čo najviac

- zúčastniť sa môžu všetci registrovaní užívatelia tohto fóra
- súťaž je určená skôr pre pokročilých užívateľov, ktorí "svoj program" ovládajú rutinne - nehľadajú "čo ako urobiť", ale jednoducho zhmotňujú svoje predstavy
- začiatočníci sú možno mierne v nevýhode - môžu však prekvapiť
- povolené sú všetky funkcie a kroky v programe Rhinoceros
- použite svoju predstavivosť, kreativitu, prineste novodobý design - nezabudnite však, že s výsledným produktom by sa malo dať vyjsť na ulicu :wink:
- dbajte na samotnú funkčnosť „výrobku“
- nevynechajte detaily, sú dôležité pre zdokumentovanie funkčnosti

PODMIENKY:

- otvorenie WIP témy do konkrétneho dátumu
- práca v programe Rhinoceros
- po zfinalizovaní kostry možný export do polygónov a ľubovolného 3D programu pre zdokumentovanie funkčnosti
- nepovolené je importovanie akýchkoľvek prídavných modelov

- WIP témy vytvorené po termíne na prihlásenie nebudú akceptované
- WIP témy vytvorené bez predošlej registrácie v téme „zadanie“ budú zmazané

- nie je potrebné opisovať postup práce - pokiaľ však chcete, môžete vždy stručne opísať čo ste ako vytvorili
- nezaškodil by krátky popis na úvod každej časti kočíka - ako ste sa dopracovali ku konkrétnemu nápadu, čím ste boli inšpirovaní, atď

KATEGÓRIE:

- nie sú bližšie špecifikované, keďže vo výsledku sa jedná o "komplexný balík" - týmto upozorňujem,že pokiaľ nebudú vytvorené všetky štyri spomínané časti, súťažiaci nebude zaradený do finále

NÁZVY:

ako tradične, žiadna zmena sa neudiala, tj:

- WIP téma: č.SÚŤAŽ - NÁZOV - MENO
- (príklad: výročná - kočík - Meno_Priezvisko)

VÝSTUP:

- výsledné obrázky vo formáte 1000x1000
- default rhino render a/alebo akýkoľvek externý 3D software
- upozorňujem,že render nie je podmienkou, najdôležitejší je takzvaný CLAY výstup (pre neznalých "šedá")
- materiály rovnako nie sú podmienkou
- vo finále budú tak či tak zobrazené iba CLAY rendre

- 2 x shade + wire render – perspective ( isocurves off ) - 2 uhly pohľadu
- 2 x shade render – perspective - uhly pohľadov musia zostať zachované ako pri predošlých obrázkoch!

upozorňujem,že pre zachovanie rovnakých pohľadov kamery je vhodné sa vopred rozhodnúť, či budete renderovať priamo v rhine alebo v inom programe - nepoužívajte však kombinácie rendrov z rôznych programov pokiaľ si nie ste stopercentne istí, že dokážete vytvoriť presne takú istú kameru v oboch programoch - jednotný štýl je veľké plus!

čo sa týka výsledného množstva obrázkov, podmienky sú nasledovné:

vyššie sú uvedené podrobnosti pre kameru a počet výsledných obrázkov, keďže súťaž a samostný kočík pozostáva z viacerých dielov, je potrebné vyrenderovať každý z nich samostatne, tj. 4 obrázky pre každý diel!

vo výsledku to teda bude:

4 x kostra
4 x hlboký kočík (bez kostry)
4 x športový kočík (bez kostry)
4 x autosedačka (bez kostry)

ďalej je dôležité zdokumentovať spomínanú funkčnosť - na to bude slúžiť niekoľko ďalších obrázkov:

- čo sa týka kostry, je potrebné vytvoriť niekoľko za sebou idúcich obrázkov, kde je zdokumentovaná funkčnosť zloženia a rozloženia - vyberte pohľad kamery, na ktorom bude spomínané zloženie a rozloženie najlepšie viditeľné, tj. buď ortho pohľad zo strany alebo perspektíva - podmienkou je 5 za sebou idúcich obrázkov (z rozloženého stavu do zloženého)- zachovajte "štvorcový rozmer" každého obrázku - veľkosť 500x500 - výsledné obrázky "spojte" do jedného, tj. výsledný obrázok funkčnosti kostry bude mať rozmer 2500x500
- detail na adaptér/nástavec - základ sa buď nachádza na kostre a ostatné diely sa naň iba "položia a zaklapnú" alebo sa základ nachádza na každom prídavnom kuse zvlášť a na kostru sa pripínajú iným spôsobom (vymyslite ako to bude fungovať, o tom to celé je - na spomínanom kočíku Jane Powetrack fungujú obidve možnosti - dá sa teda vybrať čo je pre dotyčnú kočíkujúcu osobu výhodnejšie) - dodať 2 obrázky s prípadným krátkym opisom "ako to vlastne funguje", ak to nebude evidentné na prvý pohlad (v tomto prípade upozorňujem,že čím jednoduchšie, tým lepšie - "šofér kočíka" väčšinou nie je konštruktér príp. technický multitalent, je to proste rodič), rozmer pre každý obrázok zostáva 1000x1000

v neposlednom rade, (aby tých obrázkov nebolo málo) je potrebné vyrenderovať všetky spomínané diely aj na kostre, nie je nutné zachovať rovnaký uhol kamery ako pri samotných dieloch, tj. vyrenderujte vždy 2 obrázky z takých uhlov, aby kočík vyzeral čo najlepšie - výsledok je možné poňať ako "prezentáciu pre tlač", niečo v štýle reklamy v novinách príp. na bilboardoch. v tomto prípade je teda nutné dokopy dodať 6 ďalších obrázkov:

2 x hlboký kočík na kostre
2 x športový kočík na kostre
2 x autosedačka na kostre

suma sumárum, výsledný počet obrázkov je stanovený na 22 + 2 + 1

HLAVNÉ KRITÉRIÁ HODNOTENIA:

- sú 2 a to veľmi jednoduché - DESIGN + FUNKČNOSŤ

UPOZORNENIE:

- pre docielenie hodnotného výsledného efektu je možné použiť akékoľvek množstvo odtieňov šedej pri CLAY rendroch, tj. od bielej až po čiernu
- nezabudnite na nejaký "vymodelovaný" ozdobný motív, či už to bude nejaký "stripe" efekt alebo čokoľvek iné (vhodná inšpirácia je séria NFS - tuning karosérie kde je nepreberné množstvo motívov) - design je však v neposlednej rade tak či tak na vás, tj. či budete jednotlivé diely "ozdobovať" alebo nie je v konečnom dôsledku iba vaša voľba

TERMÍNY:

- začiatok súťaže: pondelok, 17.4.2006, 06:00 hod
- posledný termín na prihlásenie sa a otvorenie WIP témy: piatok, 21.4.2006, 18:00 hod
- koniec súťaže: streda, 17.5.2006, 20:00 hod
- zhrnutie prác do jednej témy určenej na hlasovanie: piatok, 19.5.2006
- vyhlásenie výsledkov: piatok, 26.5.2006, 18:00 hod

keďže sa jedná o súťaž s veľkým množstvom výsledných obrázkov, s vačším množstvom objektov a podobne, je na ňu vyhradené aj podstatne väčšie množstvo času, viď. termíny uvedené vyššie. uvedené termíny sa nebudú v žiadnom prípade meniť, rozvrhnite si svoj čas zodpovedne! na túto súťaž máte MESIAC

CENY:

- aj keď nechcem narušiť čistú radosť zo samotného navrhovania a tvorenia finálneho produktu motivovaním k práci odmenou vo forme vecných cien, niečo málo by predsa len nemuselo byť na škodu

samozrejmosťou sú 2, už známe:

- umiestnenie finálnych obrázkov v sieni slávy
- ikonka "sieň slávy" pod obrázkom vašej postavičky

- prvé 3 miesta budú ocenené "pohárom" - jedná sa o 3D laserom upravované sklo s motívom víťazného diela, tj. každý na prvých troch miestach dostane "svoj vlastný kočík" (podmienkou je zaslanie finálneho 3D modelu) - tieto "ceny" do súťaže venovali FURO a BLACKCHICKEN

no a v neposlednom rade:

1. miesto : ELEMENTAL 2 (venovala spoločnosť DIMENSIO s.r.o.)
2. miesto : EXPOSE 1 (venoval DAVOUCH)
3. miesto : tričko Rhinoceros (venoval DARKLIGHT)

jednotlivé súťažné diela bude hodnotiť a víťazov určovať porota v zložení Pif, Davouch a Furo

predbežná informácia ohľadne odovzdávania cien víťazom je taká, že sa to všetko udeje osobne na ďalšom stretnutí rhino3d fóra (predpokladané miesto stretnutia Valašské Meziříčí, termín "koncom mája/května")

DOPLŇUJÚCE INFORMÁCIE:

- každá WIP téma bude po ukončení súťaže zamknutá
- povinné finálne obrázky budú rozmerovo upravené a umiestnené na server rhino3d.sk
- záverečná téma VYHODNOTENIE bude obsahovať všetky zúčastnené finálne obrázky spĺňajúce podmienky v zadaní súťaže

- pokiaľ do ukončenia súťaže nebudú umiestnené VŠETKY požadované finálne obrázky presne spĺňajúce určené podmienky vo WIP téme, súťažiaci nebude zaradený do záverečného hodnotenia
- pri zaregistrovaní sa je potrebné uviesť: "súhlasím s podmienkami" (z dôvodu úprav a následného umiestnenia finálnych obrázkov na server rhino3d.sk)
- aj keď súťaž oficiálne začína až v pondelok 17.4.2006, začať môžete už teraz, rovnako sa aj zaregistrovať
- nepožívajte túto tému na otázky, pokiaľ budete mať akékoľvek nejasnosti (myslím si,že pravidlá sú zhrnuté zrozumiteľne, pokiaľ však budete mať problém niečo pochopiť, spýtajte sa ma buď pomocou SS alebo mailom, resp. mi nechajte offline message na icq)
- WIP témy však otvárajte až po termíne na začatie súťaže, tj. v pondelok
- inšpirujte sa, ale nekopírujte... nikto nepovedal, že kočík musí mať 4 kolesá, dokazujú to napr. modely spomínanej značky Jane, viď. trojkolka Powertrack, šesťkolesový Nomad Matrix alebo osemkolesový Carrera Pro

------------
rhino3d.sk

OdoslaťOdoslané: Št Apr 13, 2006 4:02 pm 
Neprítomný
administrátor
Obrázok používateľa

Založený: St Mar 16, 2005 1:01 pm
Rhino3D.sk award (1)
Ackoliv je to uz fakticky megalomanska soutez, myslim tim co do rozsahu, je na ni taky adekvatni cas a pro vyherce jsou pripraveny hodnotne ceny... Tedy:

Souhlasim s podminkami a chci se zucastnit souteze, timto se tedy prihlasuji :) Prihlaste se aj dalsi, kua, este nakonec vitezny koncept trhnem nake firme a autor zarobi balik penez :D

OdoslaťOdoslané: Pi Apr 14, 2006 2:32 pm 
Neprítomný
Obrázok používateľa

Založený: St Okt 26, 2005 11:36 am
Docela narocne a komplexni tema, ale neva, poustim se do toho.

OdoslaťOdoslané: Pi Apr 14, 2006 10:13 pm 
Neprítomný
▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲
Obrázok používateľa

Založený: Ut Aug 30, 2005 10:32 pm
já se též hlásím do soutěže :thumbsup:

jen mám ještě takovej upřesnující dotaz, nepochopil jsme přesně co vše mám modelovat, musím modelovat jak obyčejný košík, tak sportovní košík a přídavkem k tomu autosedačku, nebo si mám vybrat jen jeden z těchto 3 modelů? protože modelovat a navrhovat všechny 3 modeli by bylo značně náročný

btw: rád bych kdyby udělali i nesoputěžní modeli porotci aby jsme mohly vidět i jejich myšlenky, pokud samozřejmě budou mít čas :wink:

OdoslaťOdoslané: Ne Apr 16, 2006 1:11 pm 
Neprítomný
▲▲▲
Obrázok používateľa

Založený: Št Apr 21, 2005 10:36 am
Delph napísal:
...btw: rád bych kdyby udělali i nesoputěžní modeli porotci aby jsme mohly vidět i jejich myšlenky, pokud samozřejmě budou mít čas :wink:

no s nesúťažným modelom to nebude až tak jednoduché... :)
za měsíc a půl obhajuju diplom... :shock:

[..powered by baboon!]
david.hlouch.cz

OdoslaťOdoslané: Ne Apr 16, 2006 2:21 pm 
Neprítomný
Obrázok používateľa

Založený: Po Apr 04, 2005 7:47 pm
No hosi hosi moc vas tu neni....pojdme do toho......Prace jak na kostele.....BeerFicken se tedy timto prihlasuje...Jsem zvedavej jak ja udelam funkcni kocarek kdyz nevim ani jak vypada mimino...hihi.....No uvidime...Co muj antitalentni designovej mozek vymysli....drzim palce vsem...

OdoslaťOdoslané: Ut Apr 18, 2006 11:53 pm 
Neprítomný
▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲
Obrázok používateľa

Založený: So Mar 26, 2005 10:14 am
Rhino3D.sk award (1)
Ok hlasim sa aj ja a suhlasim zo vsetkym. Treba podpis krvou?

OdoslaťOdoslané: Št Apr 20, 2006 1:16 pm 
Neprítomný

Založený: Št Apr 20, 2006 11:35 am
Súhlasím s pravidlami. HF

OdoslaťOdoslané: Pi Apr 21, 2006 5:55 pm 
Neprítomný
administrátor
Obrázok používateľa

Založený: Ut Mar 15, 2005 3:12 pm
Rhino3D.sk award (1)
21.4.2006 18:00 hod

doteraz ste mali možnosť sa zaregistrovať a vytvoriť WIP tému. do tejto chvíle tak však urobili iba štyria súťažiaci, tým pádom nemá význam pokračovať, resp. rozbiehať súťaž... sú traja porotcovia, tri ceny a logicky štyria súťažiaci nestačia..

nebudem skrývať sklamanie - neustále ste žiadali nejakú súťaž, vždy keď žiadna nebola... po dlhšej pauze sa tu objavila veľká súťaž pri príležitosti ročného fungovania tohto fóra, zabezpečila sa publicita aby mala súťaž dostatočnú účasť, našli sa ľudia ochotní venovať ceny vo viacerých prípadov z vlastných zdrojov a prostriedkov... a? dopadlo to takto.. štyria súťažiaci je proste málo!

nateraz toľko, musím si to všetko nechať uležať v hlave... každopádne týmto vyjadrením oficiálne ruším súťaž, tému však zatiaľ nezamknem ako hovoria pravidlá.. pokiaľ si myslíte,že k tomu chcete alebo máte čo povedať, vyjadrite sa...

OdoslaťOdoslané: Pi Apr 21, 2006 10:39 pm 
Neprítomný
administrátor
Obrázok používateľa

Rhino3D.sk award (1)
Je to urcite skoda, lebo som sa tesil ze teda bude velka sutaz, dostatek zdrave konkurence a ze to fakticky bude sutaz na urovni, samozrejme o zajimave ceny. Nakonec to smutne dopadlo odpiskanim cele akce, protoze tri hodnocena mista vybornymi cenami a ctyri soutezici jsou opravdu malo, cekal jsem, stejne jako furo, mnohem vyssi ucast, docela me i zamrzelo ze se lidi prihlasilo sest ale WIP temy zalozili jen ctyri z nich. Rekl bych ze toto urcite nebyla posledni soutez, ale rozhodne to byla posledni na nejakou dohlednou dobu, protoze se furo snazi zorganizovat sotez po ktere nekteri .... ehm........ clenove fora volali a nakonec to dopadlo takto. Urcite tedy nebude mit v brzke dobe chut investovat cas a usili s myslenkou na posledni akci a hlavne to jak dopadla.... Tez me to cele mrzi, ale uz je to proste v <> ;) Howgh

OdoslaťOdoslané: Pi Apr 21, 2006 11:06 pm 
Neprítomný
Obrázok používateľa

Založený: St Okt 26, 2005 11:36 am
Chci se omluvit, ze jsem si nezalozil WIP tema, neprecetl jsem si pozorne pravidla. Mel jsem zajem se ucastnit, ale neprislo mi dulezity zakladat, dokud nebudu mit neco konkretniho k ukazani.

OdoslaťOdoslané: Pi Apr 21, 2006 11:12 pm 
Neprítomný
administrátor
Obrázok používateľa

Rhino3D.sk award (1)
No, jen o to prece nejde, ten jeden ucastnik navic by to asi nevytrhl, rek bych ze zakopany pes byl jinde... Ale co, vzdyt se svet nezboril, ne? :)

OdoslaťOdoslané: Pi Apr 21, 2006 11:16 pm 
Neprítomný
▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲
Obrázok používateľa

Založený: So Mar 26, 2005 10:14 am
Rhino3D.sk award (1)
Tesil som sa. Bol som aj s casti velmi rad, ze po prvy krat sme hrali aj o nejake tie lepsie ceny, pretoze som mal aj viac chuti sa zapojit a sutazit. Zadanie si prezrelo 500 ludi a neverim tomu ze to boli len ti ktori sme sa prihlasili. Nabuduce sa prihlasim opat aj ked to bude nieco ine a mozno nezaujimave. Ved aspon si zvisime skill a aj sa zabavime a pokecame spolu a ved predsa o to ide nie?

No nic bieda ale aj tak skoda ze sa sutaz zrusila.

OdoslaťOdoslané: So Apr 22, 2006 12:41 am 
Neprítomný
▲▲▲
Obrázok používateľa

Založený: So Mar 26, 2005 5:25 pm
vyjadrim sa aj ja ako pasivny pozorovatel.
vela ludi sem chodi a iba cita (aj ja to tak robim, vzhladom nato ze rhino mi moc nejde a preto sa radsej zlepsujem v tom co viem, t.j pshop a 3dsmax).mrzi ma ze je to tak lebo vidno ze furo si dal namahu s touto sutazou (dlzka postu je uctyhodna).ale ludi asi nepresvedcite. #-o
co sa tyka toho ze xceme sutaz a podobne hlasky musite to asi brat s rezervou.v jeden den ma napadne ze xcem to a ono a na druhy uz nato vobec nemam cas lebo musim robit ine dolezitejsie veci.je to tazke trafit sa do vkusu ludi.niekoho mozno odradi zadana tema a ineho to zas pobavi ze ake je to lahke.a tak to potom uviazne na mrtvom bode ked sa do sutaze prihlasia iba nadsenci a zvysok nevie co vlastne xce. tot moje postrehy.pisem to dost neskoro takze to berte s rezervou.som dost unaveny z prace :)

OdoslaťOdoslané: So Apr 22, 2006 2:31 am 
Neprítomný
▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲
Obrázok používateľa

Založený: Ut Aug 30, 2005 10:32 pm
nevím jak je to s témratingem prohlížení ale já sám jsme sme vlez alespoň 20 abych si přečet nový přízpěvky a nebo se ujistil v některých detauilech soutěže. jinak já už si začal zjišťovat velikost dítěte abych měl správný rozměry a zrovnas zítra jsme si mělo jít omrknout 2 kočárky aybch vidl konstruikci a tak. už jsme měl navrhnutou skicu základního tvaru. je mi fakt líto že to skončilo. ale je pravda že jedna půlka lidí stála za soutěží a druhá se jí učastní, protže sami vidíte kolik je tu opravdu aktivních členů. zbytek se spíš jen tu a tma zeptá a pak zase ticho po pěšině. a nebo se přihlásí ale už sem pajk nechodí protože nevím co. a neob jak to dělám já na foru photoshopu že si namátkově vybírám tutoriály a tak a pročtu si to ale většinou nekomentuju, a do soutěží jsme se zatím taky nepřihlásil...

Vytvoriť novú tému Táto téma je zamknutá, nemôžete upravovať príspevky ani posielať ďalšie odpovede.  [ Počet príspevkov: 21 ]  Prejsť na stránku 1, 2  Ďalšia

Všetky časy sú v UTC + 1 hodina [ letný čas ]

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.